Ceny ropy dnes klesli v reakcii na patový výsledok talianskych volieb

26.02.2013 Celý región

Bangkok (TASR) - Ceny ropy dnes klesli v reakcii na patový výsledok talianskych parlamentných volieb, ktorý znova vyvoláva obavy z oživenia dlhovej krízy v eurozóne.
Aj neisté vyhliadky globálnej ekonomiky prispeli k zníženiu cien komodity. Uviedla dnes agentúra AP.
Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v apríli sa dnes popoludní v Bangkoku predával za 92,22 USD (69,32 eura). To je o 89 centov menej ako v predchádzajúci deň, keď kontrakt zlacnel len o 2 centy a obchodovanie uzavrel pri cene 93,11 USD za barel.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, dnes klesla o 82 centov na 113,62 USD za barel.
Trhy znepokojuje patový výsledok talianskych parlamentných volieb, ktoré pravdepodobne nepriniesli jasného víťaza. To je zlá správa nielen pre Taliansko, ale aj pre celú eurozónu. Nová vláda v Ríme musí totiž zaviesť ďalšie reformy a úsporné opatrenia, aby ozdravila verejné financie. Taliansko je treťou najväčšou ekonomikou menovej únie, takže jeho problémy môžu znova otriasť eurom.
Navyše, vlečúce sa rokovania o rozpočtových škrtoch v USA a slabé výsledky čínskeho výrobného sektora vyvolávajú otázniky v súvislosti s ďalším vývojom globálnej ekonomiky v tomto roku.
 

Vyberte región